Erilaiset korttipelit

Ensimmäiset korttipelit saapuivat Eurooppaan Egyptistä 1400-luvulla ja ovat siitä asti olleet suosittua viihdettä. Pelien suosio kasvoi räjähdysmäisesti ja ihmekös tuo.

Korttipakka oli ja on vieläkin kevyt, helppo ottaa mukaan eikä aina tarvitse kaveriakaan pelaamisen, pasiansseja voi hyvin pelata yksinkin. Uusia pelejä on syntynyt vaihdilla ja kasvusta huolimatta monet korttipelit muistuttavat pelejä , joita pelattiin jo 600 vuotta sitten.

Ensimmäiset korttipelit joita pelattiin, olivat tikkipelejä. Näissä ideana on voittaa itselleen kierros eli saada ’tikki’. Tikkipelit jakautuvat kahteen ryhmään eli perustikkeihin ja pistetikkeihin. Hyvä esimerkki perustikeistä on visti ja bridge. Pistetikeissä puolestaan korteilla on pistearvot ja jokainen yrittää saada mahdollisimman paljon pisteitä, peliesimerkkinä skat. Tikkipelejä voidaan pelata myös pareittain tai joukkueittain.

Toinen peliryhmä on rommipelit. Näitä pelimuunnoksia on useampia mutta perusrommissa ideana on muodostaa omista korteista suoria ja settejä ja lyödä nämä pöytään, tarkoituksena saada oma käsi tyhjäksi. Korteista voi tehdä joko settejä, joissa on kolme tai neljä samannumeroista korttia tai suoria, joissa on vähintään kolme saman maan peräkkäistä korttia. Ässä on pieni tai suuri, mutta ei molempia yhtä aikaa.

Paskahousu on yksi Suomen suosituimmista peleistä, joka kuuluu lyöntipeleihin. Pelin häviää se joka ei pääse korteistaan eroon . Kortteja lyödään pöytään, aina isompaa edellisen päälle ja kympit ja ässät ovat kaatokortteja. Peliä voi pelata niin että jokerit ovat mukana tai että kakkoset ovat ns. kovia kortteja, joiden päälle ei käy muu kuin toinen kakkonen/jokeri. Lyöntipeleistä on myös paljon muita variaatioita.

Pelikorteilla voi myös pelata erilaisia yhteenlaskupelejä, mm. 51. Korteilla on omat pistearvonsa ja kukin vuorollaan laittaa kortteja poistopakkaan ja sanovat ääneen poistopakan korttien pistearvojen summan. Se häviää, jonka vuorolla poistopakan arvo menee yli 50.

Näillä peleillä pääsee jo pitkälle ja kirjakaupoista ja kirjastoista löytyy korttipelioppaita joilla pääsee esimerkiksi vaikka bridgen saloihin.