Monopoli

Monopoli on yksi suosituimmista 1900-luvulla keksityistä lautapeleistä, joissa on tarkoituksena myydä ja ostaa kiinteistöjä. Monopoli on julkaistu monissa eri maissa ja siitä on tehty monenlaisia erikoispainoksia kuten mm. Maailman ihmeet jossa pelilaudan kohteina on maailmalla tunnettuja kohteita.

Pelissä on tarkoitus saattaa kanssakilpailijat konkurssiin eli luopumaan omista rahoistaan ja omaisuudestaan tekemällä itse niin fiksuja investointeja jolloin heille ei jää muuta vaihtoehtoa.
Pelaajia voi kerrallaan olla 2-8 ja ikäsuositus on 7- vuotiaasta lähtien, tätä nuoremmille suositellaan alkuperäisestä versiosta tehtyä junioriversiota. Pelin kestoon on hyvä varata aikaa enemmän kuin tunti.


Pelin alussa kullekin pelaajalle jaetaan sama rahasumma ja sovitaan kuka on pankkiiri.

Peliä pelataan kahdella arpakuutiolla ja laudalla joka on jaettu tontteihin, asemiin ja laitoksiin. Jos pelaaja osuu esimerkiksi tontille, jota kukaan ei vielä omista, hänellä on mahdollisuus ostaa se määrättyyn hintaan. Jos joku muu omistaa jo kyseisen tontin, joutuu tontille tullut pelaaja maksamaan tontin omistajalle vuokraa tontista, jonka suuruus määräytyy sen mukaan onko tontille jo rakennettu. Pelilaudalla on myös ruutuja joissa joutuu maksamaan tietyn summan vaikka kukaan ei sitä omistaisikaan.

Pelilaudalta löytyy myös Sattuma ja Yhteismaa-ruudut joihin pysähdyttäessä nostetaan ruutua vastaava kortti ja toimitaan sen mukaan. Käytetty kortti laitetaan pakan alimmaiseksi kortiksi. Yhdestä kulmasta löytyy vankila ja toisesta päästä ’Mene Vankilaan’-ruutu joilloin pelaajan on mentävä suorinta tietä vankilaan ja oltava siellä kunnes hän onnistuu vapauttaa itsensä. Tämä tapahtuu käyttämällä joko ’vapaudu vankilasta’-kortti ennen omaa heittovuoroa tai nopilla.

Kaikki pelilaudalla olevat tontit on jaettu kahdeksaan eri väriryhmään. Jos sama pelaaja on saanut haltuunsa kaikki saman väriryhmän tontit, on hänellä oikeus alkaa rakentamaan tonteille. Yhdelle tontille saa rakentaa maksimissaan neljä taloa ja kun kaikilla tonteilla on neljä taloa, on hänellä oikeus rakentaa hotelli. Tällöin myös muiden maksama vuokra tontista nousee samassa suhteessa riippuen talojen määrästä tai jos tontille on rakennettu hotelli. Pelin voittaa henkilö joka onnistuu kahmimaan muidenkin tontit itselleen ja näin ollen ajaa muut konkurssiin.

Monopolin säännöt on hyvä sopia etukäteen jotta vältytään ristiriidoilta. Kaikilla on vähän omia sääntömuutoksia riippuen seurasta jossa pelataan.